Halstö,  saaristohistoria

Vieraile 1800-luvun Halstöllä

Snappertunan kirkonkylässä sijaitseva Forngårdenin talomuseo avattiin vuonna 1958. Museossa voi tutustua siihen, miten 1800-luvun puolivälin saaristotilalla asuttiin. Huoneet ovat täysin kalustettuja sänkyjä, keittiövälineitä, rukkeja, työkaluja, taskumatteja ja voileimasimia myöten.

Talomuseon päärakennus on matala punainen ns. paritupa, jossa lukee nimi Halstö. Kyseessä on Halstön 1700-luvulla rakennettu vanha päärakennus, joka on (kirjaimellisesti) kulkeutunut tänne.

Snappertunalaiset yhdistivät 1940-luvulla voimansa perustaakseen talomuseon, jossa esiteltäisiin 1800-luvun elämää. Hankkeen vauhdittamiseksi perustettiin Snappertuna Fornminnesförening -muinaismuistoyhdistys, joka omisti museon vuoteen 1967 saakka. Sen jälkeen omistus siirtyi kunnalle.

 

Näin saaristossa asuttiin 1800-luvun puolivälissä.

Snappertunalaiset kokosivat alueelle rakennuksia ja esineistöä koko seudulta, ja nykyisin museo koostuu päärakennuksesta, luhdista, kahdesta aitasta, nuottavajasta, ulkokäymälästä, ladosta ja pajasta. Kaikki rakennukset on siirretty alueelle muualta.

Talomuseon päärakennuksessa on kaappi, jossa on esillä nämä englantilaiset posliinilautaset. Ne tulivat Halstölle Atlanta-prikin matkassa 1870-luvulla.

Ennen siirtoa rakennukset purettiin osiin lauta laudalta, ja kaikki osat numeroitiin. Siten ne pystyttiin kokoamaan uudelleen paikan päällä Snappertunassa.

Halstön vanha päärakennus siirrettiin kevättalvella 1952, ja urakkaan osallistui 32 hevosajoneuvoa 29 tilalta. Yhdessä ne kuljettivat talonosat Halstöltä jään yli Snappertunan kirkonkylään.

Myös tämä ruoka-aitta sijaitsi aiemmin Halstöllä. Talomuseolla oli 1960-luvulla matkustajakotitoimintaa, ja silloin ruoka-aitassa oli mahdollista yöpyä.

 

Einar Öhmanin maalaus joka esittää Halstötä 1900-luvun alussa, ja jossa vanha päärakennus näkyy uuden vieressä. Ruoka-aitta näkyy maalauksessa vasemmalla kallion päällä.

Jos vierailet talomuseossa, pääset sieltä oikotietä pitkin myös Raaseporin rauniolinnalle. Polku kulkee Galgbackenin kautta, jonka nimi viittaa vanhaan hirttopaikkaan (galge = hirsipuu). Tunnelman keventämiseksi itse polulle on annettu huomattavasti mukavampi nimi: Lemmenpolku ♥.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *