Halstö,  skärgårdshistoria

Besök 1800-talets Halstö

På Tunabacka i Snappertuna finns Forngårdens museum  som öppnades år 1958. Museet visar hur man bodde på ett skärgårdshemman i mitten av 1800-talet, komplett möblerat med sängar, köksattiraljer, spinnrock, verktyg, spritplunta och smörstämpel.

På huvudbyggnaden på gårdsmuseet, en röd låg s.k. parstuga kan man läsa namnet Halstö. Hit har nämligen den gamla mangårdsbyggnaden fån 1700-talet (bokstavligen) vandrat vidare.

På 1940-talet gjorde Snappertunaborna en gemensam insats för att grunda ett museum, en forngård som skulle visa hur folk levde på 1700- och 1800-talet. För att sätta fart på projektet grundades Snappertuna Fornminnesförening, som ägde museet fram till år 1967, då kommunen tog över.

Såhär bodde man i skärgården på mitten av 1800-talet.

Till museet samlade Snappertunaborna i hop byggnader och föremål från hela trakten och i dag består museet av en huvudbyggnad, ett loft, två bodar, ett nothus, ett utedass, en lada och en smedja. Alla byggnader har flyttats till platsen från andra ställen.

I ett skåp i huvudbyggnaden på Forngården kan man se dessa porslinstallrikar från England, hämtade till Halstö med briggen Atlanta på 1870-talet.

Innan byggnaderna flyttades till Forngården plockades de ner, bräde för bräde, och alla bräden numrerades. På det sättet kunde de sedan byggas upp igen på plats i Snappertuna.

För att flytta den gamla mangårdsbyggnaden från Halstö, vilket gjordes vårvintern 1952,  deltog 32 hästekipage från 29 olika gårdar. Tillsammans transporterade de husdelarna över isarna från Halstö till Tunabacka i Snappertuna.

Också det här visthuset på Forngården, i vilket man förvarade mat, fanns tidigare på Halstö. På Forngården kunde man på 1950- och 60-talet övernatta i visthuset, då museet bedrev vandrarhemsverksamhet.
På den här målningen av Einar Öhman, föreställande Halstö i börja av 1900-talet, syns den gamla mangårdsbyggnaden på Halstö till vänster om den nya. Visthuset står på berget längs till vänster på målningen.

Från Forngårdens museum kan man ta en genväg till Raseborgs slottsruiner över Galgbacken, vars namn tyder på att det en gång i tiden fanns en hängningsplats här. För att uppväga för det här är namnet på stigen desto trevligare: Kärleksstigen ♥.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *