kesävieraita

1800-luvun julkkiksia saaristossa

Halstön seudulla ja lähisaaristossa liikkui 1800-luvulla muitakin historian suurnimiä kuin Suomenlinnan perustaja Augustin Ehrensvärd, josta kerrottiin aiemmassa blogikirjoituksessa.

Augustin Ehrensvärd

Venäjän tsaari Aleksanteri III ja hänen puolisonsa, Tanskan prinsessa Dagmar, purjehtivat Länsi-Uudenmaan saaristossa huvipurrellaan ja vierailivat muun muassa Källvikenissä Tammisaaren lähellä sekä Barösundissa. Keisaripari palasi seudulle useaan kertaan 1880–1890-luvuilla, ja muistona näistä vierailuista on Källvikenissä sijaitseva Dagmarin lähde, joka on nimetty prinsessan mukaan. Keisaripari herätti alueella huomiota, koska seurueeseen kuului kolme keisarillista huvipurtta ja useita luotsiveneitä.

Keisarihuvipursi Tsarewna ankkurissa Turun saaristossa Ruissalon edustalla vuonna 1884. Kuva: Johan Reinberg

 

Snappertunassa viihtyi myös taiteilija Helene Schjerfbeck, jonka vanhemmat olivat kotoisin Länsi-Uudeltamaalta. Tove Virran kirjassa Helene Schjerfbeck – muistamme hänet (suom. Solveig Eriksson) kerrotaan Helenen oleskelleen paljon Snappertunassa vuosina 1890–1893. Hänen veljensä työskenteli tuolloin Raaseporin rauniolinnan restaurointihankkeessa.

Schjerfbeck vietti aikaa ystäviensä luona Nothamnissa ja vieraili myös Halstöllä, koska hän tunsi saarella kesäasukkaina olleen perheen.

 

 

Raaseporin linnan rauniot Helene Schjerfbeckin luonnoskirjassa, piirretty vuonna 1876. Kuva: Kansallisgalleria.