Halstö

”På Halstö äro ock några ekar”

På Halstö finns det några som varit med längre än något annat levande på ön. Det är ekarna. 

Eken har genom tiderna ansetts vara ett heligt träd, kanske för att den lever så länge. Ekar kan bli över 1000 år gamla. Så gamla är knappast ekarna på Halstö, men flera hundra år kan man nog anta att de är.

År 1747 åkte Augustin Ehrensvärd runt i södra Finlands skärgård. Han hade fått i uppdrag av Sveriges kung att bygga en försvarsfästning för det svenska riket utanför Helsingfors. Ehrensvärd besökte Halstö (som han kallar Hallsten) på sin resa och nämner bland annat att det finns ”genvägar mitt igenom säden” på ön i sin dagbok. Han nämner också att det finns ekar på Halstö.

Storeken på Halstö som föll år 2019

Under flera hundra år, med start från 1558 då Gustav Vasa var regent, tillhörde alla ekar den svenska kronan eftersom virket användes till fartyg för den svenska flottan. Ek var förstahandsval vid skeppsbygge eftersom det är ett starkt och tåligt material. Det kunde gå åt omkring 2000 ekar för att bygga ett större skepp.

Man fick stränga straff om man högg ner eller skadade ekar. År 1608 var straffet vid olovlig avverkning 40 daler första gången, 80 daler andra gången och vid tredje gången förlust av livet. Fortfarande på 1810-talet var straffet för att olovligt fälla eller skada en ek dryga böter eller en månads fängelse på vatten och bröd.

Ett av de mer kända skeppen som till stor del är byggt av ek är regalskeppet Vasa, byggt 1628. Hela skrovet är av ek och också en del av skulpturerna.

Utanför Bastuklobben ligger Esselholmsvraket

Byggt av ek var också det skepp som sjönk utanför Bastuklobben (intill Halstö) på 1500-talet. Vraket antas vara en tremastad galeon (samma fartygstyp som Vasa) av Holländskt ursprung.

 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *