![](https://halsto.fi/wp-content/uploads/2021/12/Is_Halsto-1140x760.jpg)
Jäitä nostamassa
Jäät ovat kautta aikojen helpottaneet talviliikennettä saaristossa. Kun jäät ovat kantaneet, jääteiden avulla on usein voitu lyhentää etäisyyksiä. Jäillä oli kuitenkin ennen muinoin myös toinen tärkeä tehtävä: ne olivat pitkään ainoa tapa jäähdyttää ruokaa. Jäätä käytettiin jäähdytysmenetelmänä läpi koko 1800-luvun ja vielä 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla, kunnes jääkaapit vähitellen valtasivat alaa.
Jääkauppa oli merkittävä elinkeino 1800-luvulla ja vielä 1900-luvunkin puolella. Suurena jäänviejämaana oli muun muassa Norja. Ihmisen ammattina saattoi olla jäännostaja tai jäänkuljettaja, ja työnkuvana oli nostaa jäälohkareita järvestä tai merestä ja kuljettaa niitä asiakkaille.
![](https://halsto.fi/wp-content/uploads/2021/12/20211128_144016-scaled-e1638866655343-184x300.jpg)
Jäännostoon ryhdyttiin tammi–helmikuussa, jolloin jäät olivat paksuimmillaan. Merijäästä sahattiin suuria lohkareita, jotka vedettiin maihin. Raskaiden lohkareiden nostamisessa tarvittiin usein hevosen apua.
![](https://halsto.fi/wp-content/uploads/2021/12/Ta_upp_is_VN_1927-e1638866888207-174x300.jpg)
Jäälohkareita säilytettiin päällekkäin esimerkiksi kivikellareissa, joissa jäät peitettiin sahanpuruilla sulamisen hidastamiseksi. Oikein säilytettyinä jäät säilyivät useita kuukausia. Jäähdytetyissä tiloissa säilytettiin elintarvikkeita, varsinkin maitoa ja voita.
![](https://halsto.fi/wp-content/uploads/2021/12/20211128_152142-scaled-e1638868836275-217x300.jpg)
Jäännostosta luovuttiin vähitellen, kun jääkaapit alkoivat toden teolla yleistyä sotien jälkeen.
![](https://halsto.fi/wp-content/uploads/2021/12/Kohde-2C595A16-8CBC-8222-60AD-6F4C66B1D1B8-300x282.jpg)
![](https://halsto.fi/wp-content/uploads/2021/04/cropped-20210422_112932-75x75.jpg)
![](https://halsto.fi/wp-content/uploads/2021/12/20200729_123918-75x75.jpg)