Halstö

Juldagen år 1878

På 1800-talet gick hela december åt till att förbereda julen. Lutfisken skulle läggas i blöt, grisen skulle slaktas (om man hade en), bröd bakas och öl bryggas. Man skulle också städa och byka, allt skulle vara rent och fint till julen.

Julen var årets stora högtid och något att se fram emot under de mörka vintermånaderna.  Den var också den längsta ledigheten man hade.

Till julottan på juldagen skulle man, i före som före.  Julottan kunde börja så tidigt som klockan 4 på morgonen, men vanligen började den klockan 6.

 

Snappertuna kyrka.

År 1878 slutade färden till julottan i tragedi för kyrkfarare från Halstö, Nothamn och Växär, då deras båt kantrade och sex personer drunknade. Händelsen var vida omskriven då den hände, eftersom det var unga personer som omkom.

 

Helsingfors Dagblad 16.01.1879 no 14. Nationalbiliotekets digitala samlingar.

 

I tidningen Folkvännen (från februari 1879) beskrivs händelsen, som skakade hela bygden:

Från Halstö begav sig, tretiden på julmorgonen två bröder och deras svåger i väg med båt mot Växär.  Där skulle de möta upp med andra som också var på väg för att delta i julottan i kyrkan i Snappertuna. Till sällskapet slöt sig en far med sina två söner från Nothamn och två syskon från Växär. Den yngsta i sällskapet var 12 år och den äldsta 47, de andra var i 20-årsåldern.

De tog sig, alla i samma ekstock, halvvägs över Växärströmmen mot fastlandet, när ekstocken kantrade och de alla hamnade i vattnet. Endast två  i sällskapet klarade sig i land, den ena en 17 årig pojke från Halstö och den andra en 18 årig pojke från Nothamn.

Efter händelsen samlades det i hop pengar till de anhöriga, eftersom det bl.a. var två familjefäder som omkom i olyckan, och som lämnade fru och barn efter sig.

 

 

 

 

8 Comments

  • Janina Öhman

    Ok, vad intressant! Det var enligt tidningsartikeln från 1879 (länk i inlägget) ytterligare en ungdom som gick genom isen och drunknade samma dag, kanske det var han som var den sjunde personen i prästboken.

  • Blomberg Kaj

    Den yngsta personen hette August Konstantin Bäckman född 6.1.1866 och död 25.12.1878 och bodde på vår Rönnklobben söder om Storön

  • Benita Hellman

    Hej!
    TACK Janina för dina mycket intressanta inlägg! Jag är ju själv mycket intresserad av Snappertuna skärgårds lokalhistoria, jag har bara för litet tid för den!
    Bra att Jampa har delat dina inlägg, annars hade jag väl inte alls hittat dem!
    En fråga till dig och/eller Kaj Blomberg: vem var dessa två syskon som var från Wäxär, som drunknade då på juldagen 1878? Eller hur var det, drunknade de båda? Var de från Wäxär gård, eller var de från något av torpen som hörde under Wäxär gård?
    Tacksam om någon kan ge mig namnen!
    (jag är inte med i Fb ännu, jag använder Tore Bäckmans Fb då och då).

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *