skärgårdshistoria,  stormar

Stormen som ledde till en byggnadsboom i skärgården

Den 28 augusti år 1890 drabbades Finland av en ovanligt förödande storm. Enligt dåtida väderobservationer förekom vindar med vindhastighet på upp till 50 m/s sydvästlig vind. Hur stark vinden verkligen var har inte i efterhand kunnat fastställas, men med stor sannolikhet uppnådde den orkanstyrka, dvs. 33 meter i sekunden eller mer.

Nya pressen 29.8.1890

Stormen, som kallades Augustistormen, skapade rubriker i tidningarna längs sydkusten där bl.a. takplåtar blåste av hus, fönsterrutor krossades i vinden och byggnadsställningar rasade. I Nya pressen beskrevs stormen som en  ”fruktansvärd orkan” och i Västra Nyland kunde man läsa att ”Knipan [en föregångare till dagens restaurang Knipan i Ekenäs] som fick taga emot vågorna, knakade i sina fogar då vågorna kommo in i själva salongen”. Stormen krävde också människoliv och orsakade många förlisningar till havs. I Kajsaniemiparken i Helsingfors rapporterades 950 fallna träd.

Stormen drabbade södra Finlands kust som värst, främst Nylands område och även österut från huvudstadsregionen. Långt senare kunde man se spår efter stormen i trädbeståndet, det förekom bara ungskog på ställen där stormen farit fram som värst.

Den stora mängden omkullfallna träd ledde till en byggnadsboom längs kusten och  i skärgåden, då man hade stock i överflöd som man var tvungen att använda till något. Bild: Furamo skog i Dickursby, tagen efter stormen 20.8.1890. Museiverket

På Halstö som på många andra ställen hade man plötsligt stock i överflöd till följd av stormen. Det var ett stort arbete att ta vara på allt virke och man beslöt att det enda vettiga var att bygga en ny byggnad för att ta tillvara stocken, då det var ett för stort arbete att göra ved av alltsammans. På Halstö byggdes alltså den nya huvudbyggnaden som en direkt följd av den stora mängd stock man måste ta i tu med efter stormen.

 

Den (inte mera så) nya huvudbyggnaden på Halstö som stod klar 1897.

Också på andra ställen byggdes nya hus av samma orsak. Som en ytterligare, mer indirekt följd av stormen, hade man nu också möjlighet att hyra ut hus till sommargäster. Sommargästerna hade börjat röra sig i skärgården i slutet på 1800-talet och var s.k. ”lärt folk” som hade möjlighet att tillbringa somrarna på semester.

På Halstö hyrdes det nybyggda huset ut till Ekenäs dåvarande borgmästare. En kusin till husbonden på Halstö,  Frans Brunström som bodde på Tovö i Ekenäs skärgård, hyrde ut sitt nybyggda hus till Zacharias Topelius (som redan sedan tidigare vistades på ön om somrarna) för att ”lära sig och de sina något av lärt folk”.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *