skärgårdshistoria,  spritsmuggling

Spritsmugglingen i skärgården för hundra år sedan

Under åren 1919–1932 var förbudslagen i kraft i Finland. Förbudslagen förbjöd både försäljning och användning av alkoholhaltiga drycker.  Lagen var ett försök att minska på alkoholanvändningen i Finland. Det man inte räknat med var att den också ledde till en omfattande spritsmuggling.

Sprit smugglades från Estland, och också från Tyskland och Holland där det fanns stora spritfabriker. Under de 13 åren lagen var i kraft var närmare 160 000 finländare inblandade i spritsmugglingsverksamheten.

Motsättningarna i Finland var stora under den här tiden. Fattigdomen var utbredd i Finland och inbördeskriget var i färskt minne.

Beslagtagna spritkanistrar i Norra hamnen i Helsingfors. Foto: Rönnberg A, 1924.

Också skärgårdsborna i Snappertuna skärgård kunde tjäna pengar på att hämta spritkanistrar från lastfartyg ute till havs.  Smugglarligor anlitade langare ute i skärgården som med hjälp av så kallade torpeder, som fästes under båtarna, smugglade sprit från stora lastfartyg ute till havs. Blev man påkommen kunde man kapa linorna och lasten sjönk till botten. När faran var över kunde man sedan dragga efter lasten. Spriten gömdes på olika holmar, varifrån den sedan fördes vidare till de större städerna.

Under 1920-talet förekom det ofta notiser om spritbeslag i tidningarna.  Notis i Hangötidningen 30.08.1927. Bild från Nationalbibliotekets digitala samlingar.

Sjöbevakarna, polisen och lotsarna försökte sitt bästa för att få ett slut på smugglingen, men skärgårdsborna hade en fördel då de hade bättre båtar och bättre kännedom om vattnen.

Myndigheterna anlitade också personer ute i skärgården som ”tipsare”, och dessa kunde också få en belöning om de beslagtog sprit.  Det var svårt att veta vem man kunde lita på, och det kunde gå våldsamt till då smugglarna blev fasttagna. Anklagelser och hot förekom grannar emellan, och sådana ledde bland annat till denna rättegång 1923. Också dödsfall förekom. För sjöbevakarna på Jussarö sjöbevakningsstation (som inledde sin verksamhet år 1930) gick det illa den 19 oktober 1931, då en smugglare som togs fast öppnade eld mot sjöbevakarna, med följden att en av dem dog.

Kieltolaki 1.6.1919 - 4.4.1932: 96:sta salakuljetettua pirtua sisältäviä kanistereita valtion viinavarastossa Lönnrotinkadulla.
Det smugglades olika sorters alkohol, men för det mesta var smuggelspriten 96-procentig. Bild: Beslagtagna kanistrar med 96-procentig sprit i statens spritförråd på Lönnrotsgatan, Helsingfors. 1930.

Stora mängder alkohol beslagtogs varje år under åren då förbudslagen gällde. År 1930 beslagtogs t.ex. 1 miljoner liter alkohol. Det har ändå uppskattats att myndigheterna  endast fick tag på ca 10% av all smuggelsprit som var i omlopp .

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *