![](https://halsto.fi/wp-content/uploads/2021/12/Is_Halsto-1140x760.jpg)
Isupptagning
Isen har genom tiderna gjort det lättare att röra sig i skärgården vintertid. Då isen håller gör isvägarna många gånger sträckorna kortare. Men isen hade också en annan viktig funktion förr i tiden: den var länge det enda sättet att kyla ner mat. Is användes systematiskt som kylningsmetod under hela 1800-talet och under den första halvan av 1900-talet, innan kylskåpen så småningom tog över.
Handeln med is var stor under 1800-talet och in på 1900-talet, och bl.a. Norge var en stor exportör av is. Till yrke kunde man vara iskarl, eller isutkörare, och jobba med att såga upp isblock i sjöar och hav och sedan frakta dem till kunder.
![](https://halsto.fi/wp-content/uploads/2021/12/20211128_144016-scaled-e1638866655343-184x300.jpg)
Isupptagningen gjordes när isen var som tjockast, i januari-februari. Man sågade ut stora isblock ur havsisen och släpade sedan upp dem på land. Ofta behövdes en häst till hjälp för att få upp de tunga isblocken.
![](https://halsto.fi/wp-content/uploads/2021/12/Ta_upp_is_VN_1927-e1638866888207-174x300.jpg)
Isblocken förvarade sedan på varandra i t.ex. stenkällare. Man täckte över isen med sågspån så att den skulle smälta långsammare. Förvarade man isen på rätt sätt kunde den hålla i flera månader. I de nedkylda utrymmena förvarade man sedan matvaror, speciellt mjölk och smör.
![](https://halsto.fi/wp-content/uploads/2021/12/20211128_152142-scaled-e1638868836275-217x300.jpg)
Då kylskåpen gjorde entré på allvar efter krigstiden slutade man så småningom att ta tillvara is.
![](https://halsto.fi/wp-content/uploads/2021/12/Kohde-2C595A16-8CBC-8222-60AD-6F4C66B1D1B8-300x282.jpg)
![](https://halsto.fi/wp-content/uploads/2021/04/cropped-20210422_112932-75x75.jpg)
![](https://halsto.fi/wp-content/uploads/2021/12/20200729_123918-75x75.jpg)